Boek

 
 
5 mei 2022

Apeirogon

De Palestijn Bassam Aramin en de Israëliër Rami Elhanan verliezen beiden een dochter door oorlogsgeweld. De een aan de ene, de ander aan de andere kant van het Palestijns-Israëlische conflict. Bassam en Rami worden vrienden als ze beiden lid worden van de organisatie Strijders voor Vrede en van de Parents Circle (een groep ouders die een kind verloren in de conflicten). Van beide organisaties zijn zowel Israeliërs als Palestijnen lid.

Ze geloven niet in een tweestatenoplossing maar in verbroedering. Ze zien dat de bestaande haat al van jongs af bij beide partijen gevoed wordt. Het vijanddenken is daardoor volledig geïnternaliseerd. Het vraagt moed om dat beeld te verlaten omdat je de ander dan als mens moet gaan zien.
McCann neemt geen stelling, maar belicht hun geschiedenissen van alle zijden en geeft zo inzicht in hun wereld en tegelijkertijd brute realiteit. Hij laat je nadenken over de vraag hoe je jezelf laat leiden door vijandbeelden en of je bereid bent de ander in alle gevallen als mens te zien. 

Colum McCann, Apeirogon,
De Harmonie Amsterdam, 2019. ISBN 9789463360852

Colum McCann is een Ierse schrijver. Voor zijn romans en verhalen kreeg hij diverse prijzen. Hij woont en werkt in New York.


Terug
 
Meer informatie
contact maandblad privacy
routebeschrijving nieuwsbrief disclaimer
veelgestelde vragen inloggen colofon
2023 Commissie Doopsgezinden-Jodendom